top of page
Polliitikon kuvaa piirretään lyijykynällä

Kansanedustajat kuvataidekoululaisten silmin -hanke

Kuvataidekoulujen liitto haastoi syksyllä 2019 lasten ja nuorten kuvataidekoulut kautta maan mukaan yhteiseen näyttelyhaasteeseen, jossa ideana oli toteuttaa muotokuvia Suomen kaikista 200 kansanedustajasta. Muotokuvat on tehty alkuvuoden 2020 eduskunnan kokoonpanon mukaisesti. Mukaan haasteeseen lähti 26 kuvataidekoulua ja näyttely toteutettiin yhteistyössä Eduskunnan kirjaston kanssa alun perin keväälle 2020. Korona-aika on siirtänyt näyttelyä useita kertoja, mutta viimein näyttely toteutuu.

Kullekin muotokuvanäyttelyyn osallistuvalle kuvataidekoululle arvottiin 7–8 kansanedustajaa. Lapset ja nuoret toteuttivat muotokuvat eduskunnan virallisten valokuvien pohjalta ja osa kouluista kutsui kansanedustajan paikan päälle malliksi. Samalla kansanedustajat tutustuivat kuvataidekoulujen toimintaan ja kertoivat oppilaille eduskunnasta ja kansanedustajan tehtävistä.

Näyttelyhanke tukee lasten ja nuorten osallisuutta ja vaikuttamista ja tuo esiin heidän luovaa ilmaisuaan. Taide on keino luoda vuorovaikutusta ja tulla nähdyksi ja kuulluksi, siksi on tärkeää saada lapset ja nuoret mukaan vaikuttamaan.

Taideopetus on avain lasten ja nuorten hyvinvointiin. Taideharrastukset lisäävät tutkitusti mm. hyvinvointia ja osallisuutta. Taidekasvatuksen avulla tuetaan lasten ja nuorten kasvua, itsetuntemusta, identiteetin rakentumista, kulttuurista osaamista sekä valmiuksia luovaan ilmaisuun ja toimintaan. Liitto näkee lasten ja nuorten taideopetuksen roolin tulevaisuudessakin kestävyyden, aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian vahvistajana koko yhteiskunnassamme. Varhain luodun taidesuhteen vaikutukset kulkeutuvat nuorten tulevilla urapoluilla laajasti yhteiskunnan eri osa-alueille.

Näyttelyssä esitellään jokaisesta kansanedustajasta yksi toteutunut muotokuva. Muotokuvien tekijät ovat iältään 3–20 -vuotiaita. Koulut ovat valinneet näyttelyyn lähetettävät taideteokset itse. Koska hienoja muotokuvia syntyi runsaasti, olemme koonneet näille sivuille verkkogallerian.

 

Muotokuvanäyttely on esillä Eduskunnan kirjastossa 8.2.-1.4.2022. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Koronarajoitusten puitteissa kirjasto on auki arkisin klo 9-18. Kirjaston sisäänkäynnissä on turvatarkastus. Os. Aurorankatu 6, Helsinki.

Tervetuloa näyttelyymme! 

Kuvataidekoulujen liitto ja Eduskunnan kirjasto 

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja, Eliisa Sorvali, Kuvataidekoulujen liitto ry, etunimi.sukunimi@youngart.fi

Näyttelyn koordinaattori, Arja Bellinger, Eduskuntatiedotus, etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Viestintäpäällikkö (ma.), Liina Hemminki, Eduskuntatiedotus, etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Kuvataidekoulujen liitto ry I www.youngart.fi  

www.facebook.com/youngart.fi I Instagram ja Twitter: @kuvisliitto


Eduskunta | eduskunta.fi | eduskuntatiedotus@eduskunta.fi
Riksdagen | riksdagen.fi | information@riksdagen.fi

Facebook: suomeneduskunta | Flickr: FinnishParliament (Eduskunta) | Instagram: eduskunta_riksdagen | Twitter: @SuomenEduskunta

 

#kansanedustajatkuvataidekoululaistensilmin #kansanedustajat #muotokuva #osallisuusjavaikuttaminen #taiteenperusopetus #taidekasvatus #visuaalisettaiteet 

bottom of page